Arbejdet med start- og resultatlister
Når du arbejder med start- og resultatlister anbefales det kraftigt, at et af følgende programmer bruges:
- Microsoft Excel - en del af Microsoft Office (betalings officepakke)
- Er klart det bedste program at arbejde med start- og resultatlister
- Eneste ulempe ved programmet er prisen
- LibreOffice Calc - en del af LibreOffice (gratis officepakke)
- Fordelen er, at det er gratis
- Understøtter kun sortering af 3 kolonner af gangen - sortering af resultatlister fra højde- og længdehop er derfor meget mere besværlig end med Excel
- Bruges dette program, skal man sørge for at startlister i XML-format fra Tilmeldingssystemet gemmes som XLS eller XSLX inden der arbejdes videre med filen
- OpenOffice Calc - en del af OpenOffice (gratis officepakke)
- Minder meget om Libre Office
- Fordelen er, at det er gratis - ulempen er, at det kræver Java installeret
- Understøtter kun sortering af 3 kolonner af gangen - sortering af resultatlister fra højde- og længdehop er derfor meget mere besværlig end med Excel
- Bruges dette program, skal man sørge for at startlister i XML-format fra Tilmeldingssystemet gemmes som XLS eller XSLX inden der arbejdes videre med filen
Når du indsender resultatlisterne, så understøtter vi at modtage resultatlisterne i følgende formater:
- XLSX: Microsoft Excel format fra version 2007 og fremefter - Foretrukket format
- XLS: Microsoft Excel format fra version 2003 og tilbage
- XML: Microsoft Excel XML format (virker kun gemt fra Excel - ved brug af andre programmer bedes et af ovensående filformater brugt)
Udarbejdelse inden konkurrencen
Inden konkurrencestart er det vigtigt at få udfyldt startlisten/resultatlisten med minimum følgende informationer:
- Klassens navn
- Dato for afvikling
- Bedømmelsesmetode (inkl. detaljer som f.eks. finalekriterier)
- Maks. tid
- Dommer(e)
- Aspirant(er)
- Arrangementets navn
- Sted
- Arrangør
- Starttidspunkt for konkurrencen (udfyldes, når konkurrencen starter)
- Alle deltagere, hvor følgende pr. ekvipage SKAL udfyldes:
- For- og efternavn på føreren
- Navn på kaninen (som anført i Hopregisteret)
- Startbogsnummer på kaninen (jf. § 3)
- Ved åbne klasser og kombikonkurrencer (jf. § 81) skal det tydeligt fremgå, hvilken klasse kaninerne tilhører, ved at skrive ” (L)”, ” (M)”, ” (S)” eller ” (E)” efter kaninernes navn, afhængigt af, hvilken klasse kaninerne tilhører.
- Deltager veteraner i de ordinære klasser, skal det tydeligt fremgå, ved at skrive ” (V)” efter kaninens navn.
- Deltager kaniner uden for klassen, skal det tydeligt fremgå, ved at skrive ” (U)” efter kaninens navn.
- Hvis man som dommer/arrangør (jf. § 87) har åbnet for muligheden for klasseprøve i forbindelse med åbne klasser, er det vigtigt inden konkurrencestart at få noteret hvilke ekvipager, som ønsker klasseprøve.
Startlister fra Hopudvalgets hjemmeside under ”Downloads” eller startlister fra Tilmeldingssystemet SKAL benyttes (se mere herom i sidste afsnit), da de indeholder felter til alle de nødvendige oplysninger. Husk
IKKE at slette de fortrykte tekster som f.eks. ”Dommer: ”, men udfyld dommerens navn
EFTER denne tekst.
Udfyldelse under konkurrencen
Når konkurrencen starter, udfyldes feltet til starttidspunktet for konkurrencen - det er vigtigt, at få dette sendt med ind, da det bruges af Hopregisteret til beregningerne i forhold til pinde og oprykning.
Under konkurrencen er det vigtigt, at få noteret alle detaljer, som der senere kan blive brug for.
Følgende ting er som minimum vigtige af få noteret:
- På bane skal fejl noteres for alle gennemløb (jf. § 120), også selvom man hopper med ren finale, så man har alle detaljer, hvis der skulle opstå nogen former for tvivl. Hvis der ud over nedrivningsfejl er fejl for korrektioner eller tidsfejl, skrives dette seperat med + imellem. F.eks. "3+1+2" og "0+1".
- På bane skal tid noteres for alle gennemløb (jf. § 120), også selvom man hopper med ren finale eller kun bruger tiden for sidste gennemløb, så man har alle detaljer, hvis der skulle opstå nogen former for tvivl. Tiden indtastes i formatet "1:22,33", dvs. minutter, kolon, sekunder, komma og hundrededele af sekunder.
- I højde- og længdehop skal alle forsøg noteres, med O (som i Oscar) for klaret, X for ikke klaret og – (bindestreg) for stået over (jf. § 49). Dvs. at hvis en kanin f.eks. kommer over i andet forsøg skrives ”XO” og hvis en kanin f.eks. vælger at trække sig i eller efter andet gennemløb skrives ”XX”.
- I højde- og længdehop skrives kun ”X” for de forsøg, der er givet "Værsgo" til og som ikke er klaret. "Trukket" og "Disk. på tid" noteres IKKE på det indsendte på højde- og længdehop. Så hvis en ekvipage er trukket til næste højde/længde, lades feltet bare være tomt og hvis kaninen trækkes efter første forsøg skrives der bare ”X” i feltet for den aktuelle højde/længde.
- Advarsler skal (jf. §§ 29 og 120) noteres på startlisten, så der ikke senere opstår tvivl om, hvem der tidligere har fået advarsler. Advarsler skal ikke sendes ind sammen med resultaterne, men ved gentagne tilfælde bør Hopudvalget informeres.
- Hvis en anden fører end den tilmeldte hopper med kaninen, er det vigtigt at få rettet førernavnet, da det SKAL fremgå af resultatlisten, hvem der faktisk har hoppet med kaninen.
- Hvis der er omløb/omhop til konkurrencen, skal data for omløb/omhop fremgå af resultatlisten. På bane kan det med fordel skrives som her http://hopregister.kaninhop.dk/resultater/R2.php?ID=646
Husk, at resultaterne altid skal føres på papir (jf. § 120). Resultaterne kan derudover også føres på PC under konkurrencen, hvis der er mulighed for det, dog skal alt altid noteres på papiret først, så ingen data mistes ved et eventuelt PC-nedbrud.
Husk også, at det under konkurrencen (jf. § 150) er dommerens ansvar (som evt. kan uddelegeres til en sekretær), at de enkelte ekvipagers resultat meddeles inden næste ekvipage kaldes til start.
Udfyld gerne tidspunktet for konkurrencens afslutning, så du har lettere ved fremover at beregne, hvor lang tid de enkelte konkurrencer tager.
Beregning efter konkurrencen
Når konkurrencen er slut og resultatlisten skal færdiggøres, er det vigtigt at huske følgende ting:
- Kaniner der ikke er mødt til start skal slettes fra resultatlisterne, da de ikke tæller med i resultaterne.
- Inden sorteringen og udregningen af resultatlisten laves, er det vigtigt lige at lave en korrekturlæsning af alt det indtastede, så det sikres, at der ikke er indtastet noget forkert.
- Kaniner der er trukket, diskvalificeret, udgået på starthøjde/-længde eller på anden måde udgået skal have tilføjet ”Uplac.” i placeringskolonnen.
- En placering tildeles til alle der ikke har fået ”Uplac.” i placeringskolonnen.
Vær specielt opmærksom på følgende ved tildeling af placeringer:
- I første omgang springes eventuelle veteraner og kaniner uden for konkurrence over, når placeringerne uddeles. Når placeringerne til de ordinære deltagere er uddelt, tildeles veteranerne deres placeringer i forhold til de ordinære deltageres placeringer og der tilføjes ”v” foran placeringen, så det tydeligt ses, at det er en veteranplacering. Det samme gøres for kaniner, som har deltaget uden for konkurrence - ved disse kaniner tilføjes "u" foran placeringen.
- Når du beregner resultaterne og sorterer resultaterne, medtager du bare veteraner og kaniner uden for konkurrence i sorteringen og lader dem stå sådan ved indsendelse af resultatlisterne, fordi det så er lettest at se, at resultatlisterne er beregnet korrekt. I Hopregisteret vises veteraner og kaniner uden for klasse nederst på resultatlisterne for overskuelighedens skyld.
- Hvis to eller flere kaniner har præcist samme antal fejl og tid på bane, skal de have samme placering og de(n) efterfølgende placering(er) springes over, så de senere kaniner får placering som om der ikke har været kaniner med samme resultat. Det samme gælder, hvis flere kaniner har præcist samme nedrivningsmønster i højde- og længdehop. Husk i øvrigt at omløb (jf. §§ 21 og 155) anbefales, hvis to eller flere kaniner har samme antal fejl og en tidsforskel på under 1 sekund og det har betydning for præmierækken eller pinderækken. Og omhop anbefales for højde- og længdehop, hvis kaniner er ens indenfor præmierækken (jf. § 49).
- Hvis kaniner udgår i en finale, skal de placeres på en delt sidsteplads i finalen, da de har kvalificeret sig til finalen og derfor ikke kan blive placeret efter dem, der ikke gik i finalen. Dette gælder dog ikke ved tilfælde af uagtsom behandling af kaninen o.l.
- Pinde uddeles som beskrevet i §§ 76 og 77. Hvis en kanin har gjort sig fortjent til én pind, skrives der ”1” i ”Pind”-kolonnen og hvis den har gjort sig fortjent til to pinde, skrives der ”2” i ”Pind”-kolonnen.
- Certifikater uddeles som beskrevet i § 129. Hvis en kanin har gjort sig fortjent til ét certifikat, skrives der ”1” i ”Cert.”-kolonnen.
- Hvis konkurrencen (jf. § 120) tæller med til ”Årets Hopkanin” og der er over 3 førere fordelt på 5 ekvipager (jf. § 133) uddeles der point, som beskrevet i § 133. Uddeles der ikke point i konkurrencen skrives der ”0” i pointkolonnen ved førstepladsen, så det tydeligt fremgår, at der er taget stilling til pointuddelingen.
- Hvis man som dommer/arrangør (jf. § 87) har åbnet for muligheden for klasseprøve i forbindelse med åbne klasser, skrives der ”Bestået” i kolonnen ”Kl.pr.” ud for de kaniner, som har bestået deres klasseprøve. Klasseprøverne skal så IKKE tastes ind i Hopregisteret af dommeren, men vil blive automatisk langt ind sammen med resultaterne fra konkurrencen.
- Når alt er indtastet og evt. udregnet sorteres listen og placerings-kolonnen flyttes over i første kolonne, så nr.-kolonnen bliver overskrevet, da nr.-kolonnen ikke længere skal bruges og den kan skabe tvivl om, hvilken kolonne der indeholder placeringerne.
Cups, pokaler og samlede resultater
For stævner, hvor der er cups, pokaler og samlede resultater, tilbyder vi også at lægge dem online, selvom det ikke er officielle resultater.
For at vi kan tilbyde at bruge tid på at indsætte dem, skal de dog være i et fast format:
- Øverst skal stå titlen for det samlede resultat, hvor der skrives "Cup: " foran titlen.
- Ønskes en beskrivelse af det samlede resultat, laves der en række, som starter med "Bedømmelsesmetode: ".
- Øvrige alm. felter i headeren udelades (som f.eks. "Start: ", "Dommer: " osv.)
- Over selve resultaterne laves på almindeligvis en række med kolonneoverskrifterne, som på almindelig vis som "Plac.", "Fører", "S.nr.", Kanin" - øvrige kolonner kan tilføjes som ønsket, men de må ikke indeholde ordet "Plac.".
- Fremgår flere førere i samme linje, skal de separeres med komma og førernes "System-ID" fra Hopregisteret stå foran hvert førernavn i firkantet parentes, som f.eks. "[1415] Peter Pan, [161] Anders And, [1346] Peter Plys"
Korrektur
Inden indsendelsen af resultaterne, er det vigtigt lige at læse korrektur på resultaterne og tjekke, at alle sorteringer, placeringer, pinde, point m.m. er korrekt.
Efter beregning og korrektur
Når alt beskrevet ovenfor under udarbejdelse, udfyldelse og beregning er lavet færdigt, SKAL resultaterne indsendes til brug for Hopudvalgets hjemmeside og digital startbog i Hopregisteret. Resultaterne bør indsendes
hurtigst muligt og SKAL være indsendt
senest 3 dage efter konkurrencerne (jf. § 120). Resultaterne bedes indsendt i det regnearksformat, der kan downloades på Hopudvalgets hjemmeside under ”Downloads”, hvis ikke andet er aftalt. Der indsendes én fil pr. arrangement med et ark pr. klasse. Filens navn skal starte med afholdelsesdatoen for stævnet i formatet ”ÅÅÅÅ-MM-DD ” efterfulgt at stævnets titel inkl. hjemforening eller lignende, så det er let at overskue og holder styr på de modtagne filer. Hvis stævnet foregår over flere dage, skal de indsendte filer starte med afholdelsesstart- og slutdato i formatet ”ÅÅÅÅ-MM-DD - ÅÅÅÅ-MM-DD ” efterfulgt at stævnets titel.
Tider der ikke tæller med i det samlede resultat behøver ikke at blive indsendt (f.eks. tider fra 1. gennemløb med bedømmelsesmetode D2), men må meget gerne indsendes. Advarsler noteret på startlisten skal ikke indsendes.
Resultaterne indsendes på
(spamsikring, adressen virker).
Efter indsendelse
Når resultaterne er indsendt, vil vi behandle dem hurtigst muligt. Hold godt øje med indbakken så vi med det samme kan få afklaret, hvis der skulle være nogle ting, der er tvivl om eller fejl i.
Retter vi nogle ting i resultatlisterne, markerer vi det deri og sender dem retur, så man som arrangør har de rettede resultatlister liggende og kan tage udgangspunkt i dem, hvis der senere skulle blive behov for flere rettelser.
Er der nogen, der senere opdager fejl i resultaterne, skal man henvede sig til arrangørerne, som så har pligt til at få rettet resultatlisterne og indsende dem igen.
Bemærk: Man bør ikke indsende resultater inden man har fået en grundig introduktion til det af en dommer. Har du som aspirant brug for en introduktion til indsendelse af resultater, kontakt os da på vores e-mail og vi kan aftale nærmere om introduktion til stævne, eller via Teams/Zoom online.
Ansvarlige for modtagelse og håndtering af resultaterne er følgende:
- Charlotte Elleby
- Patricia Møllnitz
- Rasmus Bjerner
Har du spørgsmål til denne vejledning bedes du kontakte
Rasmus Bjerner.